Wersje językowe
Bezpieczne zakupy
Producenci
Rzetelna Firma
Zupa Krem Z Dyni Hokkaido 0
Zupa Krem Z Dyni Hokkaido

Zupa Krem Z Dyni Hokkaido.

Dynia hokkaido to jedna z rodzajów dyni, która cechuje się usilnie żółtym ubarwieniem i nader twardą skórą, skórą której  się nie obiera. Bez trudu odróżnić ją możemy od pospolitej dyni - jest mniejsza (waga sięga 2-3 kg) i twardsza. Dynie hokkaido bezproblemowo kupimy w rodzimych sklepach. Wskazane jest trwale wpisać dynię hokkaido do jadłospisu, aby wspomóc trawienie i systematycznie dostarczać potrzebnych dla organizmu składników odżywczych takich jak:

- karoten (prawidłowo oddziałuje na wzrok i ochrania oczy przed szkodliwym wpływem promieni UV, w dyni hokkaido jest więcej karotenu niż w marchewce )
- witamina: B1, B2, PP, C, A;
- fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez.


Zupki z dyni hokkaido zaleca się dzieciom z uwagi na sporą zawartość witamin i karotenu. Warto wiedzieć, iż dynie nie łączą fosforanów z ziemi w przeciwieństwie np. do marchwi, która to również jest doskonałym źródłem karotenoidów. Dynia hokkaido posiada właściwości odtruwające i oczyszczające - pozytywnie wpływa na działanie nerek i wątroby. Jedną spośród zalet dyni hokkaido jest to, iż nie rozpada się w trakcie gotowania. Zatem jeżeli zechcemy zrobić potrawę, w której pozostaną całe kawałki dyni, wybierzmy tą odmianę. Dynie hokkaido sprawdzają się jako składnik dodany do leczo, gulaszów a, także tart. Przepyszną jest Zupa Krem Z Dyni Hokkaido. Poniżej podajemy składniki i sposób przyrządzania. 

 

SKŁADNIKI

3 porcje 

  • 50 gram cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 gramów dyni Hokkaido bez pestek, (nie trzeba jej obierać)
  • 0,5 l mineralizowanej wody osmotycznej
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 gr. serka kremowego
  • 10 gr. masła 

 

PRZYGOTOWANIE

- Do naczynia miksującego dodać:

  1. 50 gram cebuli przekrojonej na pół
  2. 1 ząbek czosnku

Zmiksować - 3 sekundy, obroty 5

- Do naczynia miksującego dodać:

 

  1. 500 gr pokrojonej na kawałki dyni hokkaido

  2. 0,5 litra mineralizowanej wody osmotycznej
  3. 1 kostkę bulionu warzywnego
  4. 1 szczyptę pieprzu czarnego, mielonego
  5. 1 łyżeczkę soli

Gotować 15 minut, temp. 100 stopni, obr. 1

- Do naczynia miksującego dodać: 

  1. 40 gr. serka kremowego

  2. 10 gr. masła

Ustawić na 1 minutę obroty 4 zwiększając do obr. 8

SMACZNEGO!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl