Zupa Krem Z Dyni Hokkaido.
Dynia hokkaido to jedna z rodzajów dyni, która cechuje się usilnie żółtym ubarwieniem i nader twardą skórą, skórą której się nie obiera. Bez trudu odróżnić ją możemy od pospolitej dyni - jest mniejsza (waga sięga 2-3 kg) i twardsza. Dynie hokkaido bezproblemowo kupimy w rodzimych sklepach. Wskazane jest trwale wpisać dynię hokkaido do jadłospisu, aby wspomóc trawienie i systematycznie dostarczać potrzebnych dla organizmu składników odżywczych takich jak:
- karoten (prawidłowo oddziałuje na wzrok i ochrania oczy przed szkodliwym wpływem promieni UV, w dyni hokkaido jest więcej karotenu niż w marchewce )
- witamina: B1, B2, PP, C, A;
- fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez.
Zupki z dyni hokkaido zaleca się dzieciom z uwagi na sporą zawartość witamin i karotenu. Warto wiedzieć, iż dynie nie łączą fosforanów z ziemi w przeciwieństwie np. do marchwi, która to również jest doskonałym źródłem karotenoidów. Dynia hokkaido posiada właściwości odtruwające i oczyszczające - pozytywnie wpływa na działanie nerek i wątroby. Jedną spośród zalet dyni hokkaido jest to, iż nie rozpada się w trakcie gotowania. Zatem jeżeli zechcemy zrobić potrawę, w której pozostaną całe kawałki dyni, wybierzmy tą odmianę. Dynie hokkaido sprawdzają się jako składnik dodany do leczo, gulaszów a, także tart. Przepyszną jest Zupa Krem Z Dyni Hokkaido. Poniżej podajemy składniki i sposób przyrządzania.
SKŁADNIKI
3 porcje
- 50 gram cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 500 gramów dyni Hokkaido bez pestek, (nie trzeba jej obierać)
- 0,5 l mineralizowanej wody osmotycznej
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 40 gr. serka kremowego
- 10 gr. masła
PRZYGOTOWANIE
- Do naczynia miksującego dodać:
- 50 gram cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
Zmiksować - 3 sekundy, obroty 5
- Do naczynia miksującego dodać:
-
500 gr pokrojonej na kawałki dyni hokkaido
- 0,5 litra mineralizowanej wody osmotycznej
- 1 kostkę bulionu warzywnego
- 1 szczyptę pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczkę soli
Gotować 15 minut, temp. 100 stopni, obr. 1
- Do naczynia miksującego dodać:
-
40 gr. serka kremowego
- 10 gr. masła
Ustawić na 1 minutę obroty 4 zwiększając do obr. 8
SMACZNEGO!