Producenci
Dobre Zupy Domowe
Dobre Zupy Domowe

Zupy potrafią być naprawdę smaczną potrawą, która będzie smakowała nie tylko dorosłym ale również dzieciom. Zupy potrafią być zdrowe i sycące głód. Jeśli się odchudzasz włącz do swojego menu – zupy. I wbrew pozorom są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.

Zupy dostarczają wielu składników odżywczych

W zupie łączymy zwykle różne składniki - warzywa, mięso, kasze, tłuszcze, dzięki temu właściwie ugotowana zupa jest źródłem niezbędnych i dobrze przyswajalnych składników odżywczych.

Zupy nie tuczą

Czysta zupa ugotowana na wywarze warzywnym syci, a jednocześnie nie jest kaloryczna Zupy sycą, ale nie tuczą, dlatego włącz do swojej diety odchudzającej – zupy.

Zupy to sposób na jedzenie warzyw

Nasz organizm każdego dnia potrzebuje określoną ilość składników mineralnych i witamin – świeża zupa to strzał w dziesiątkę. Jeśli będziemy naszą zupę gotować odpowiednio krótko (ok. 15 minut) zachowają ona większość składników odżywczych.

Zupy znakomicie rozgrzewają

Nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie w mroźny dzień jak talerz gorącej zupy. Jeśli dodasz do wywaru dużo warzyw, cebulę albo czosnek, dodatkowo wzmocnisz układ odpornościowy do walki z wirusami i bakteriami.

Zupy są łatwe w przygotowaniu

Niewątpliwą zaletą zupy jest to, że może ją ugotować każdy bez względu na umiejętności kulinarne. Wbrew powszechnym opiniom wcale nie zabiera to dużo czasu – zupę z mrożonek przyrządzisz w ciągu kilku minut1.

Zupa marchewkowa z koperkiem

 

 

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny

  • 4 duże marchewki

  • 2 czubate łyżki masła

  • śmietana 12%

  • łyżeczka przyprawy Kucharek

  • szczypta soli do smaku

  • 6 szklanek wody

  • duży pęczek koperku (koperek może być mrożony)

  • Sposób przygotowania:

    Oczyszczone warzywa i marchewki (całe) dodaj do garnka, zalej sześcioma szklankami wody, dodaj przyprawę Kucharek i gotuj aż wszystkie warzywa będą miękkie.

    Po tym czasie wyjmij marchew na deseczkę, gdy przestygnie - pokrój na drobną kostkę. W rondelku rozgrzej masło, wrzuć marchew i lekko ją podsmaż, uważając – by się nie zrumieniła. Ugotowaną włoszczyznę, która została w garnku po wyjęciu marchewki - zmiksuj ręcznym blenderem.

    Następnie z powrotem umieść podsmażoną marchewkę w garnku ze zmiksowaną włoszczyzną, przypraw do smaku niewielka ilością soli a potem jeszcze raz wszystko zagotuj - po chwili wyłącz palnik.

    Zupę podawaj z dużym kleksem kwaśnej śmietany i obficie posypanej koperkiem.

    Zupa krem z grzybów leśnych

    Składniki:

  • 300 g grzybów leśnych

  • mała cebula

  • średnia marchew

  • 2 średnie ziemniaki

  • 70 g masła

  • sok z połowy cytryny

  • 3 ząbki czosnku

  • 100 ml śmietanki słodkiej 30 %

  • pół litra wody ( najlepiej filtrowanej )

  • przyprawy: płaska łyżka soli, płaska łyżeczka pieprzu i gałki muszkatołowej

 

Sposób przygotowania:

Do garnka włóż masło (najlepiej klarowane) i ustaw średnią moc palnika. Umyj i oczyść grzyby. Pokrój na mniejsze kawałki i umieść w garnku. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki oraz marchewkę i cebulę. Ząbki czosnku obierz i dodaj do garnka w całości. Wszystkie składniki podsmażaj w garnku przez kilka minut bez przykrywki. Dodaj pół litra wody oraz przyprawy. Zupę gotuj już pod przykrywką 25 minut.

Po tym czasie zmniejsz moc palnika do minimum i wlej śmietankę. Zamieszaj. Po pięciu minutach wyłącz zupę i dodaj sok z cytryny. Zupę zdejmij z palnika i zmiksuj na gładki krem. Najlepszy będzie do tego ręczny blender. 

Zupę podawaj ze świeżymi ziołami - lubczyk, kolendra lub pietruszka. Możesz również udekorować ją plasterkami grzybów podsmażonych wcześniej na maśle. 

 

SMACZNEGO!

Źródło:

1 https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/zdrowe-odzywianie/5-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-zupy

Potrawy na skromną kieszeń, aniagotuje.pl

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl