Dobre Zupy Domowe.
Zupy potrafią być naprawdę smaczną potrawą, która będzie smakowała nie tylko dorosłym ale również dzieciom. Zupy potrafią być zdrowe i sycące głód. Jeśli się odchudzasz włącz do swojego menu – zupy. I wbrew pozorom są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.
Zupy dostarczają wielu składników odżywczych
W zupie łączymy zwykle różne składniki - warzywa, mięso, kasze, tłuszcze, dzięki temu właściwie ugotowana zupa jest źródłem niezbędnych i dobrze przyswajalnych składników odżywczych.
Zupy nie tuczą
Czysta zupa ugotowana na wywarze warzywnym syci, a jednocześnie nie jest kaloryczna Zupy sycą, ale nie tuczą, dlatego włącz do swojej diety odchudzającej – zupy.
Zupy to sposób na jedzenie warzyw
Nasz organizm każdego dnia potrzebuje określoną ilość składników mineralnych i witamin – świeża zupa to strzał w dziesiątkę. Jeśli będziemy naszą zupę gotować odpowiednio krótko (ok. 15 minut) zachowają ona większość składników odżywczych.
Zupy znakomicie rozgrzewają
Nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie w mroźny dzień jak talerz gorącej zupy. Jeśli dodasz do wywaru dużo warzyw, cebulę albo czosnek, dodatkowo wzmocnisz układ odpornościowy do walki z wirusami i bakteriami.
Zupy są łatwe w przygotowaniu
Niewątpliwą zaletą zupy jest to, że może ją ugotować każdy bez względu na umiejętności kulinarne. Wbrew powszechnym opiniom wcale nie zabiera to dużo czasu – zupę z mrożonek przyrządzisz w ciągu kilku minut1.
Zupa marchewkowa z koperkiem
Składniki:
-
pęczek włoszczyzny
-
4 duże marchewki
-
2 czubate łyżki masła
-
śmietana 12%
-
łyżeczka przyprawy Kucharek
-
szczypta soli do smaku
-
6 szklanek wody
-
duży pęczek koperku (koperek może być mrożony)
-
Sposób przygotowania:
Oczyszczone warzywa i marchewki (całe) dodaj do garnka, zalej sześcioma szklankami wody, dodaj przyprawę Kucharek i gotuj aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Po tym czasie wyjmij marchew na deseczkę, gdy przestygnie - pokrój na drobną kostkę. W rondelku rozgrzej masło, wrzuć marchew i lekko ją podsmaż, uważając – by się nie zrumieniła. Ugotowaną włoszczyznę, która została w garnku po wyjęciu marchewki - zmiksuj ręcznym blenderem.
Następnie z powrotem umieść podsmażoną marchewkę w garnku ze zmiksowaną włoszczyzną, przypraw do smaku niewielka ilością soli a potem jeszcze raz wszystko zagotuj - po chwili wyłącz palnik.
Zupę podawaj z dużym kleksem kwaśnej śmietany i obficie posypanej koperkiem.
Zupa krem z grzybów leśnych
Składniki:
-
300 g grzybów leśnych
-
mała cebula
-
średnia marchew
-
2 średnie ziemniaki
-
70 g masła
-
sok z połowy cytryny
-
3 ząbki czosnku
-
100 ml śmietanki słodkiej 30 %
-
pół litra wody ( najlepiej filtrowanej )
-
przyprawy: płaska łyżka soli, płaska łyżeczka pieprzu i gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Do garnka włóż masło (najlepiej klarowane) i ustaw średnią moc palnika. Umyj i oczyść grzyby. Pokrój na mniejsze kawałki i umieść w garnku. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki oraz marchewkę i cebulę. Ząbki czosnku obierz i dodaj do garnka w całości. Wszystkie składniki podsmażaj w garnku przez kilka minut bez przykrywki. Dodaj pół litra wody oraz przyprawy. Zupę gotuj już pod przykrywką 25 minut.
Po tym czasie zmniejsz moc palnika do minimum i wlej śmietankę. Zamieszaj. Po pięciu minutach wyłącz zupę i dodaj sok z cytryny. Zupę zdejmij z palnika i zmiksuj na gładki krem. Najlepszy będzie do tego ręczny blender.
Zupę podawaj ze świeżymi ziołami - lubczyk, kolendra lub pietruszka. Możesz również udekorować ją plasterkami grzybów podsmażonych wcześniej na maśle.
SMACZNEGO!
Źródło:
Potrawy na skromną kieszeń, aniagotuje.pl