Wersje językowe
Bezpieczne zakupy
Producenci
Rzetelna Firma
Warzywa gotowane na parze na wodzie filtrowanej z bułką tartą 0
Warzywa gotowane na parze na wodzie filtrowanej z bułką tartą

Warzywa gotowane na parze na wodzie filtrowanej z bułką tartą.

Mamy dla Was zdrową propozycję gotowania warzyw na parze na wodzie filtrowanej. Taka sprawność przyrządzania posiłków okazuje się być uznawana za jedną spośród najwartościowszych, toteż winna zagościć w każdej kuchni. Powoduje, iż posiłki sporządzane tym sposobem są nadzwyczaj jakościowe, lekkostrawne oraz równocześnie bez wątpienia niesłychanie smakowite i twórcze.

Duszenie warzyw dzięki parze zapewnia nade wszystko uniemożliwianie utraty wartościowych witamin szczególnie w trakcie obróbki termicznej warzyw a, także owoców. Umożliwia w najwyższym stopniu ochraniać wszystkie nietrwałe komponenty pokarmu. Jednym spośród tego typu składników jest witamina C. Szkody kwasu askorbinowego przy zwyczajnym gotowaniu w wodzie np. ziemniaków dochodzą do 70%! Podczas gotowania dzięki parze ubytek witaminy C w ziemniakach sięga jedynie 40%. Ziemniaki gotowane w wodzie zawierają o 50% mniejszą ilość potasu aniżeli surowe, jakkolwiek duszenie na parze zmniejsza stężenie potasu zaledwie o 6%. Czy widać różnicę?

Należy mieć na uwadze, iż warzywa zanurzone w wodzie wraz z upływającym czasem gotowania, wypłukiwane pozostają z najistotniejszych składników odżywczych zwłaszcza z potasu, żelaza, magnezu, fosforu, wapnia. Wykorzystując technikę duszenia dzięki parze prowadzimy krótkotrwałą obróbkę termiczną wyłącznie przy udziale pary wodnej pozyskanej z wody osmotycznej filtrowanej . Ażeby posiłki miały niepowtarzalny lekkostrawny naturalny charakter. Nie jesteśmy zobligowani stosować do ich przyrządzenia tłuszczu. Będą kompletne naturalnego posmaku i w wyższym stopniu wyrazistego aromatu. Po duszeniu dzięki parze mają urzekającą intensywną, nasyconą barwę.

 

 Warzywa gotowane na parze na wodzie filtrowanej z bułką tartą

Opisywany przepis realizowany jest na urządzeniu TERMOMIX ( danie dla dwóch osób ). Równie dobrze może być zrobiony na zwykłym garnku z sitkiem na którym wyłożymy warzywa. Po przygotowaniu warzyw i po nałożeniu górnej pokrywy ustawiamy urządzenie TERMOMIX.  

 

- Ustawienie ( 1 ). Urządzenie nastawiamy na 45 minut. Pierwsze minuty są przewidziane do rozgrzania i gotowania 1 litra filtrowanej wody.

- Ustawienie ( 2 ). Temperatura. Ustawiamy na maxa. Na 120 st. C ( VAROMA ).

- Ustawienie ( 1 ). Obroty urządzenia na poziomie 1. 

 

Do gotowania na parze nie używajmy pomidorów, grzybów oraz warzyw liściastych. Zawierają spore ilości wody i robią się po gotowaniu przysłowiowe "ciapy". Gotowanie dzięki parze wzmacnia smak i aromat gotowanych warzyw. A filtrowana woda jeszcze to potęguje. Nie zawiera bowiem chloru i przysłowiowego "kamienia". Warzywa gotujemy jednocześnie. Po ugotowaniu nie wszystkie warzywa będą jednakowo miękkie.  Lekko twardsze będą buraczki i fasolka szparagowa. Ale to wszystko nic w porównaniu ze wspaniałym zapachem, który roznosi się po kuchni. 

Jednak najlepszym dodatkiem dla warzyw upitraszonych na parze jest bułka tarta. Zbija z nóg. Po dodaniu bułki tartej  domownicy będą prosili o dokładkę i w następnych dniach poproszą o to samo. Poniżej sposób przyrządzenia. Potrzebujemy bułki tartej, oleju rzepakowego i soli himalajskiej. Do niewielkiego garnka postawionego na małym gazie wsypujemy 150 gr bułki tartej, pół łyżeczki soli himalajskiej i zalewamy olejem rzepakowym. Mieszając łyżką stołową, lejemy go tyle aby bułka tarta w nim pływała. I podsmażamy do zarumienienia się. Z zegarkiem na ręku to kilka minut ( 3 - 4 minuty ). Warzywa podajemy w głębokich talerzach i polewamy bułką. SMACZNEGO !!!

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl