Wersje językowe
Bezpieczne zakupy
Producenci
Rzetelna Firma
Woda W Owocach i Warzywach 0
Woda W Owocach i Warzywach

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Woda w owocach i warzywach

Ile wody każdego dnia powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi? Woda stanowi 60-70% masy ciała dorosłego człowieka. Średnio w ciągu dnia tracimy około 2,6 litra wody. Ilość ta zwiększa się w upalne dni lub po intensywnym wysiłku fizycznym. Każdy ubytek wody musi być na bieżąco uzupełniany, dlatego osoba dorosła powinna spożywać średnio około 1,5 do 2 litrów płynów każdego dnia, wliczając w to wodę pobraną z pokarmów (co daje 3-3,5 litra dziennie). Zbyt duża utrata wody (już nawet 1-2%) może wpłynąć negatywnie na funkcjonowanie całego naszego układu. Bez jedzenia człowiek może przeżyć kilka tygodni, ale bez wody zaledwie kilka dni.

Jakie są podstawowe funkcje wody:

  • woda pomaga w utrzymaniu odpowiedniej objętości i ciśnienia krwi w naszym ciele, 

  • woda, to główny składnik krwi, która transportuje niezbędne składniki odżywcze i tlen do wszystkich komórek naszego ciała, 

  • odgrywa ważną rolę w oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii, 

  • bierze udział w regulacji temperatury ciała - w wyniku pocenia organizm pozbywa się nadmiaru ciepła, 

  • woda bierze udział w procesie trawienia i pozwala na lepsze przyswojenie składników odżywczych przez organizm, 

  • woda utrzymując ciągłe odpowiednie nawilżenie płuc pomaga nam również oddychać

  • woda nawilża całe nasze ciało – np. stawy1.

Zatem widzimy jak bardzo ważną sprawą jest dbałość o odpowiednie nawodnienie naszego organizmu, aby cieszyć się dobrym stanem zdrowia.

Owoce i warzywa jako źródło wody

W zasadzie wszystkie świeże warzywa i owoce stanowią doskonałą niskokaloryczną przekąskę pełną związków bioaktywnych pozytywnie wpływających na nasz organizmWitaminy, składniki mineralne, antyoksydanty, błonnik i aż 90% wody.

 

 

 


W sprzedaży jest wiele owoców i warzyw składających się w przeważającej ilości z wody. Włączając je do swojego, codziennego menu sprawiasz, że zawarta w nich woda wraz z innymi składnikami odżywczymi szybko trafi dokładnie tam gdzie twoje ciało tego potrzebuje. Są to truskawki (91% wody), arbuzy (96% wody), cukinie (95% wody), kapustka (93% wody), brokuły (91% wody), kalafiorki (92% wody), papryka (91% wody), a oprócz tego maliny, czereśnie, porzeczki, brzoskwie i jagody (wszystko ok. 87-90% wody), to również zielony groszek, fasolka szparagowa i bób (powyżej 80% wody).

 

Lista owoców i warzyw o bardzo dużej zawartości wody2

Ogórek jest na pierwszym miejscu naszej listy, i nic dziwnego bo aż 97% ogórka to woda. Orzeźwiający w smaku, chrupiący i soczysty. Niewiele mniej wody zawiera cukinia (96%).

 

 

 

Rzodkiewka dzięki wysokiej zawartości wody (95%) i dużej dawce witaminy C dba nie tylko o nawodnioną, zdrową skórę, ale chroni również przed infekcjami. To dobre źródło potasu i żelaza. Pomidor w 95% składa się z wody i świetnie gasi pragnienie. Pomidor jest źródłem cennego likopenu – bardzo silnego antyutleniacza z grupy karotenoidów. To właśnie likopen sprawia, że pomidor jest czerwony i tak bardzo zdrowy. Seler naciowy nie tylko świetnie nawadnia organizm (96% stanowi woda), ale również pomaga oczyszczać organizm z toksyn i wspomaga odchudzanie. 

Truskawka to jedno z najsmaczniejszych i jednocześnie najmniej kalorycznych owoców. Świetnie nawadnia organizm (aż 92% stanowi woda), ma działanie przeciwwirusowe, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. To dobre źródło witamin C i A. Arbuz jest nie tylko super orzeźwiający i pełen wody (92%). Ten owoc dostarcza również witaminę A, likopen i witaminę C, nawilża i ujędrnia naszą skórę, wzmacniając przy tym odporność.

 

 

Papryka to dobre źródło wody (92%), substancji odżywczych i fitozwiązków. Jest bogatym źródłem witaminy C i A, a także karotenoidów, które mają działanie przeciwnowotworowe. Kalafior i brokuł zasługują na szczególną uwagę, nie tylko ze względu na wysoką zawartość wody (92%). Oba warzywa należą bowiem do rodziny warzyw krzyżowych, które słyną z właściwości przeciwnowotworowych. Grapefruit dzięki dużej zawartości wody (91%) i elektrolitów świetnie zapobiega odwodnieniu organizmu. Ponadto jest bogatym źródłem rozpuszczalnego błonnika i witaminy C.

Regularne spożywanie grejpfrutów może obniżyć poziom insuliny, pomaga kontrolować apetyt i pozbyć się zbędnych kilogramów. Szpinak to smaczne, super zielone liście świetnie sprawdzają się nie tylko w sałatkach, ale też w sokach i koktajlach. Są nie tylko pełne wody (91%), ale również pełne fitozwiązków i błonnika. Jeden kubek szpinaku to tylko 7 kcal i ponad 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

 

Pomarańcze są super soczyste owoce składają się w 87% z wody. Dostarczają również dużą porcję witaminy C i potasu. Ananas to wyjątkowo soczysty (87% wody) owoc zawierający enzym, który posiada silne właściwości przeciwzapalne i łagodzące ból.

 

 

Maliny – niezwykle smaczne, pełne wody (87%) i bardzo bogate w błonnik owoce. Maliny to silny przeciwutleniacz - walczy z chorobami nowotworowymi.

Marchew – chrupiąca, soczysta, słodka i pełna wody, bo ma jej aż 87%. Nic więc dziwnego, że to jeden z najbardziej popularnych składników soków. Marchewka jest bogatym źródłem beta-karotenu. To właśnie jasnopomarańczowy kolor marchwi wynika z dużego stężenia tego przeciwutleniacza.

Jagody - oprócz dużej zawartości wody (85%) zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy. A to właśnie one chronią nas przed niebezpiecznym stresem oksydacyjnym.

Żródło: 1http://zdrowezywienie.edu.pl/woda.htm

2https://www.sokinazdrowie.pl/owoce-i-warzywa-o-najwiekszej-zawartosci-wody/

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl